22 Nisan 2014 Salı

zaman : Yorum bırak

Intel Core i7-5960X Extreme Edition


This image has been resized.Click to view original image


Clover Trail+ ailesi içerisinde yer alan Atom Z2580 mobil işlemcisinin tanıtımını yılın ikinci çeyreğinde yapan Intel, bu alanda (mobil işlemci) çalışmalarına devam ettiği gibi, aynı zamanda diğer bir yandan da masaüstü ve sunuculara özel yeni çözümler üretiyor. Intel'in üretim kanadının yanı sıra üzerinde çalışılan farklı işlemci mimarileri düşünüldüğünde epey yoğun bir süreçten geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta gelecek sene firmanın her alanda (üretim, geliştirme vs) şu ana kadarki en yoğun dönemden geçeceği belirtiliyor.

Mobil işlemcileri bir tarafa bırakıp, masaüstü PC'lere özel hazırlanan çözümlere bakıyoruz. Intel, Haswell serisi işlemcilerle birlikte yeni bir kapıyı araladı ve bu seriye özel olarak işlemciler hazırlamaya devam ediyor. Firma, son olarak Haswell E tabanlı Extreme Edition serisinde işlemciler hazırlamaya başladı. Belirtilenlere göre Haswell-E tabanının en tepe seviyesinde yer alacak olan işlemciler i7-5000 serisi içerisinde olacak. Yani en güçlü Haswell-E tabanlı işlemciler i7-5000 serisi içerisinde olacak.

8 çekirdekli olarak tasarlanan bu işlemciler, Intel için de bir ilk. Çünkü şu ana kadar 8 çekirdekli işlemciler sunulmamıştı. Hyper-Threading teknolojisini de sunacak bu işlemciler bir anlamda 16 çekirdekli gibi çalışmış olacak. Bir ilk de bellek tarafında olacak ve DDR4 teknolojileri kullanılmaya başlanacak. 22 nm üretim mimarisiyle hazırlanan bu yeni nesil masaüstü işlemcilerden en güçlü ve en tepede yer alan model Core i7-5960X olacak. Bu işlemci, 20 MB boyutunda L3 bellek sunacak ve 3 GHz hızında çalışacak.

This image has been resized.Click to view original image


LGA2011-3 soket yapısının kullanılacağı işlemciler X99 yonga setli anakartlarla uyumlu olacak. Az önce bahsettiğimiz en tepedeki Core i7-5960X'te dahili olarak grafik işlem birimine yer verilmeyecek. Isıl güç tüketiminin bir önceki nesil olan Core i7-4000 serisi modellerin en üstü i7-4950X'e oranla 10 Watt daha fazla yükseleceği ve 140 Watt seviyesinde olacağı belirtiliyor.

Turbo Boost 2.0 teknolojisinin de sunulduğu yeni nesik işlemcilerde tepe seviyesinin bir altı konumuna 6 çekirdekli olarak çalışan 15 MB'lık seviye 3 önbelleğe sahip Core i7-5930K yerleştirilecek.

Gelecek yılın ikinci yarısından itibaren işlemcilerin piyasaya çıkması bekleniyor.

0 yorum :

Yorum Gönder