16 Haziran 2014 Pazartesi

zaman : Yorum bırak

Raspberry Pi Nedir


Kredi Kartı boyutunda olup 25 USD fiyatla satılan bir bilgisayar olabilir mi?
Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Raspberry Pi Foundation tarafından geliştirilen ve ilk sürümü Şubat 2012'de 25 USD fiyat ile satışa sunulan gerçek bir bilgisayar!

Raspberry Pi, yaklaşık olarak Kredi Kartı boyutunda bir cihaz ve klavye & mouse & monitör bağlayarak internette gezinme, video izleme ve müzik dinleme gibi işlemler yapılabiliyor.

This image has been resized.Click to view original image


Raspberry Pi'nin Donanım Özellikleri Nedir?

Raspberry Pi, alışıldık bilgisayarlardan farklı olarak ARM tabanlı bir işlemci (CPU) kullanıyor. ARM1176JZF-S adındaki bu işlemci 700MHz hıza sahip ve overclock işlemi ile 1GHz'e çıkartılabiliyor. İşin güzel yanı bu overclock işlemi cihazın garantisini bozmuyor. İlk çıkan modelinde (Model A) 256MB RAM bulunurken 15 Ekim 2012 itibariyle piyasaya çıkan yeni modelinde (Model B) ise 512MB RAM mevcut. Raspberry Pi üzerinde herhangi bir disk ve depolama alanı bulunmuyor. Bunun yerine SDCARD yuvası var ve işletim sistemi bu SDCARD üzerine kuruluyor.

Raspberry Pi'nin bağlantı noktaları:

2 Adet USB port
1 Adet 10/100 Mbit Ethernet
1 Adet HDMI çıkış
1 Adet Composite Video (RCA) çıkışı (HDMI girişi olmayan CRT Televizyonlar için)
1 Adet 3.5 mm Stereo ses çıkışı
1 Adet GPIO arayüz (Elektronik devre yönetimi vb. işler için)
1 Adet Micro USB port (Güç girişi)
Raspberry Pi normal bir bilgisayarın yerine geçebilir mi?

Bu soruya doğrudan Evet cevabını vermek zor. Raspberry Pi için şuan Windows desteği yok, Linux tabanlı Raspbian ya da ARM destekli Linux dağıtımlardan (Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ARM, RISC OS) birisini kullanmak durumundasınız.

Bu işletim sistemlerinden herhangi birisini kullandığınızda temel seviyede internette gezinme, oyun oynama (kurulumu kolay olmasa da Quake 3 bile oynanabiliyor) , yazılım geliştirme, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme, video izlemek ve müzik dinlemek mümkün (Bunun için OMXplayer adında komut satırından çalışan bir program bulunuyor)

Raspberry Pi'de bulunan web tarayıcılarında Adobe Flash, HTML 5 ve Java desteği olmadığını özellikle belirtelim. Dolayısıyla Youtube vb. sitelerden video izlemek ya da Java desteği isteyen web tabanlı oyunları oynamak mümkün değil.

Not: Youtube ve benzeri video sitelerinden video izlemek için alternatif yöntemden aşağıda bahsediyoruz. Ayrıca Raspberry.org'da yakın bir süre sonra Java desteği olacağından bahsediliyor.


Raspbian Ekran Görüntüsü

This image has been resized.Click to view original image

0 yorum :

Yorum Gönder