3 Mayıs 2014 Cumartesi

zaman : Yorum bırak

BLAKE 2 ile Şifreleme


Kriptografi ile ilgilenenler için , Blake 2 ; MD5 ve SHA 2/3 algoritmalarına yeni bir alternatif olarak geçtiğimiz ay duyuruldu . Blake 2’nin bahsedebileceğimiz en yararlı yanı ; yazılımda yüksek performans ile birlikte MD5’ten daha üst düzey güvenlik sağlaması olarak kayıtlara geçiyor .

Blake 2 , SHA 3 final versiyon Blake’den geliştirilerek yapılmış bir şifreleme olarak karşımıza çıkıyor . Önceki versiyonları gibi yüksek seviye güvenlik sunarken , 64-bit platformlarda MD5 kadar hızlı durumda . Ayrıca düşük sistemlerde , Sha 2/3’den %33 daha az RAM kullanımı gerektiriyor .

Blake 2 , Sha 2/3 ve MD5’e oranla son çıkan Intel işlemcilerde daha üst düzey bir performans gösteriyor . Bunun grafiğini de inceleyelim ;

BLAKE2 iki çeşit ile geldi ;

- BLAKE2b ( ya da sadece BLAKE 2 ) 64 bit platformlara optimize edilmiş olarak — NEON tabanlı ARM’ler de dahil .
- BLAKE2s ise ; 8-32 bit platformlara optimize edilmiş olarak .


MD5 kadar hızlı olan ve geçerli bir alternatif olarak sunuluyor . BLAKE2’nin geliştiricileri de , BLAKE2’nin MD5 kadar hızlı ve performans olarak başabaş bir mücadelede olduğunu belirtiyor . Çoğu insanlar geleneksel olarak MD5’i performans yararlarından dolayı kullanmaktadır fakat görünen o kadar hem performans hem de güvenlik açısından aynı seviyede olduğu belirtilen BLAKE2 , MD5’in tabutuna çivi çakacak gibi görünüyor .

0 yorum :

Yorum Gönder